RSS

Blogg

Transportlöpning så fungerar det, de bästa tipsen
Under vintern har jag transportlöpt till jobbet en eller ett par dagar i veckan och har insett tjusningen att förena nytta med nöje. Förutom att detta är ett högst miljövänligt sätt att transportera sig så är det också helt magiskt att komma ut i krispig morgonluft och uppleva hur morgonen gryr när mörkret ger vika för ljuset.
Rehab och Prehab

Nytt produktsegment.

Runon satsar på Rehab & prehab som ett komplement till vårt nuvarande sortiment.

Är det inte märkligt hur vi människor fungerar, ofta blundar vi för faror och tänker nej det händer inte mig. Exempelvis allt för många av oss skaffar inte hemlarm förrän man haft inbrott eller börjar använda cykelhjälm förren man varit med om en olycka.

På samma vis tänker många av oss när det gäller träning. Vi kör på som vi alltid har gjort tills den dag man får känning eller ännu värre drar på sig en skada.

Många gånger kan vi förhindra detta genom att träna skadeförebyggande, därför introducerar Runon ett nytt segment "Rehab & Prehab".

 

Massage

Nu inledningsvis har Runon tagit in RADs produkter i sortimentet, det är framför allt en serie massageverktyg som hjälper dig att påskynda återhämtningen efter ett tufft pass.  

Du finner våra massageprodukter här:

 

Kosttillskott

Runon introducerar även en serie kosttilskott från Pourio och saltstick.

Du finner våra kosttillskott här:

 

Rehab

Vi jobbar med att ta fram en serie hjälmedel för dig som redan åkt på en skada och är på väg tillbaka. Dessa produkter är ännu inte publicerade.

Håll utkik, det kommer att hända grejer framöver!

 

Mot ljusare tider

Dagarna blir allt längre

Hade en fantastisk upplevelse igår efter jobbet då jag skulle påbörja min transportlöpning hem, jag insåg att pannlampan inte behövde tändas! Det är lite ljusare idag än för bara ett par veckor sedan och det märks! Dock är det fortfarande viktigt att bära reflexer för att synas i trafiken, jag hann inte så många km innan mörkret kom smygandes och pannlampan fick tändas.

Apropå att synas i trafiken springer jag själv med två produkter från ett företag som heter Save Lives Now. Dels en reflexväst perfekt för löpare då den har minimal passform och samt reflexband som jag fäster runt benen.

 Reflexband från runon

Protector LED Reflexväst

Reflexvästen har inbyggda LED-lampor som gör att du syns för trafikanter som inte har lampor eller lyser rakt mot dig, exempelvis gångare / cyklister.

LED-ljuset har också en psykologisk effekt. Faktum är att när jag springer ensam på små skogsvägar eller landsvägar långt från civilisationen då känner jag mig lite tryggare med en väst som lyser, ljuset gör att jag inte känner mig lika ensam i mörkret.

Förutom LED-lampor så har västen insydda reflextrådar så som en traditionell väst så att bilister ser dig på långt håll (500 meter). 

Flash Sport Active LED-Reflexband

Reflexbanden har inbyggda LED-lampor precis som västen, för övrigt fungerar de som ett traditionellt reflexband, men sitter skönare då de är gjorda av tyg.

 

Go Bananas mot slask

Vi går nu in i årstiden av slask, då man knappt kan vistas utomhus utan att bli blöt om fötterna. Slask och regn får hallen där hemma med alla skor att lukta kloak.

Gococo tog nyligen fram en smart produkt som råder bot på detta. 

 Boot banana

Boot Bananas

Tar inte bara bort stanken, bananerna torkar snabbt och skonsamt dina skor. Någon kanske tänker: Vem vill ha en "wunderbaum" i hallen? Men nej, Bananerna från Gococo luktar inte starkt.

Innehållet i bananerna "suger" ur och absorberar fukten från dina skor. Det innebär att skorna är torra och redo för en ny runda redan dagen efter.

 

Lycka till på nästa runda och kom ihåg, vi går mot ljusare tider!

5 saker som löpare inte bör missa

Är det en enskild punkt där många av oss löpare har stor förbättringspotential, och då tänker jag inte på att springa fortare, längre och i svårare terräng; det är vi i regel ganska bra på, så är det att synas i mörkret. Framför allt på dåligt upplysta landsvägar som vi behöver korsa eller trasportlöpa på, ja vissa av oss till och med förlägger hela pass till asfalten. Visst pannlampan åker kanske på när det är kolsvart ute, men ofta hör man kommentarer som jag ser ju trafiken och hoppar undan.

En tredjedel av alla trafikolycker sker i mörker

Korta intervaller i stege

Korta intervaller har till syfte att göra dig till en snabbare löpare, att höja din bekvämlighetsfart och träna upp explosiviteten i löpsteget.

 

Här är ett intervallprogram som lämpar sig att springa ensam eller i grupp.

Övningen bygger på 3 stycken trappor som består av 5 intervaller. Mellan intervallerna är det aktiv vila (gåvila) i 20 sekunder. Mellan trapporna är det stillastående vila 60 sekunder.

Intervallerna skall inte springas i maxfart, tänk att du skall ha ork att springa första och sista intervallen lika snabbt, ca 80-85% av max brukar vara lagom nivå. Du skall känna dig rejält trött efter varje intervall, men inte värre än att du hade kunnat fortsätta en stund till...

 

Övningen går ut på följande:

 • Uppjogg 1-2 km
 • Se till att få ner pulsen innan du startar första trappan
 • Sträck på dig när du springer intervallerna, inta en "stolt" hållning! Upp med bröstet och hakan, pressa ner axlarna. Glöm inte att hjälpa till med armarna, de skall pendla i en rörelse framåt/bakåt (inte snett åt sidorna...) Med rätt armpendling riktar du drivkraften framåt och med rätt hållning får du ner maximalt med syre i lungorna...

 

Intervaller

  

Första trappan

 1. 40 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 2. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 3. 80 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 4. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 5. 40 sekunder sedan stillastående vila 60 sekunder.
 • Om ni springer i grupp kan ni med fördel vända riktning efter halva tiden, exempelvis du springer ut i 20 sekunder, sedan vänder tillbaka osv. på så vis hålls gruppen samlad.

Andra trappan 

 1. 40 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 2. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 3. 80 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 4. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 5. 40 sekunder sedan stillastående vila 60 sekunder.
 • Kom ihåg att springa i en fart som inte är snabbare än att du klarar springa första och sista intervallen i samma hastighet.

Tredje trappan 

 1. 40 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 2. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 3. 80 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 4. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 5. 40 sekunder sedan stillastående vila 60 sekunder.
 • Nedjogg 2-3km
 • Ett vanligt misstag är att man springer upp och nedjogg för snabbt, om du har en sportklocka kan du sikta på att hålla en takt av 6.30-7.0 km / minut under upp och nedjoggen.

  

Visste du att Runon säljer produkter som främjar din löpstyrka/teknik, du finner dessa produkterunder fliken "Utrustning > Löpstyrka"

 

Lycka till!

//Tomas Ankarcrona

Certifierad Trailcoach, inspiratör och ultralöpare.

 

 

Runon sprang Lidingö Ultra 50Km
50K Lidingö Ultra Ett tufft och mycket backigt lopp om 900 höjdmeter. Start och mål vid Lidingövallen, där emellan ett varv runt ön, Abborrbacken betas av 2 ggr...
Runon springer Trail Och Mustasch
Den 8 april går startskottet för 3 upplagan av loppet TOM - Trail och Mustasch 2017. Runon finns på plats för att testa den vackra och tuffa banan som är förlagd utanför Motala.
Varför ska du välja funktionsmaterialet 37.5?
En av våra leverantörer, Gococo har valt den amerikanska funktionsmaterialet 37.5 i många av sina strumpor. Tanken bakom just denna teknik är att hålla din kropp torr och vid en jämn kroppsnära temperatur, därav namnet 37.5. Men fungerar det verkligen?
Upplevelselöpning på Västra vätterleden
En ljummen försommarmorgon körde hustrun mig till Hökensås camping och stugby. Jag hade tagit ledigt från jobbet en dag för att springa längs Västra Vätterleden.
Så bakar du Runons energikaka
När Runon fyllde 1 månad firade vi detta med personalfest, alla två var inbjudna med respektive och vi bakade en riktigt god energikaka, Runons Energikaka. Här bjuder vi på receptet. Hittar vi en snygg kaka med hashtaggen "#RunonsEnergikaka" på Instagram kan den belönas.
vi utrustar löpare