RSS

Blogg

5 saker som löpare inte bör missa

Är det en enskild punkt där många av oss löpare har stor förbättringspotential, och då tänker jag inte på att springa fortare, längre och i svårare terräng; det är vi i regel ganska bra på, så är det att synas i mörkret. Framför allt på dåligt upplysta landsvägar som vi behöver korsa eller trasportlöpa på, ja vissa av oss till och med förlägger hela pass till asfalten. Visst pannlampan åker kanske på när det är kolsvart ute, men ofta hör man kommentarer som jag ser ju trafiken och hoppar undan.

En tredjedel av alla trafikolycker sker i mörker

Korta intervaller i stege

Korta intervaller har till syfte att göra dig till en snabbare löpare, att höja din bekvämlighetsfart och träna upp explosiviteten i löpsteget.

 

Här är ett intervallprogram som lämpar sig att springa ensam eller i grupp.

Övningen bygger på 3 stycken trappor som består av 5 intervaller. Mellan intervallerna är det aktiv vila (gåvila) i 20 sekunder. Mellan trapporna är det stillastående vila 60 sekunder.

Intervallerna skall inte springas i maxfart, tänk att du skall ha ork att springa första och sista intervallen lika snabbt, ca 80-85% av max brukar vara lagom nivå. Du skall känna dig rejält trött efter varje intervall, men inte värre än att du hade kunnat fortsätta en stund till...

 

Övningen går ut på följande:

 • Uppjogg 1-2 km
 • Se till att få ner pulsen innan du startar första trappan
 • Sträck på dig när du springer intervallerna, inta en "stolt" hållning! Upp med bröstet och hakan, pressa ner axlarna. Glöm inte att hjälpa till med armarna, de skall pendla i en rörelse framåt/bakåt (inte snett åt sidorna...) Med rätt armpendling riktar du drivkraften framåt och med rätt hållning får du ner maximalt med syre i lungorna...

 

Intervaller

  

Första trappan

 1. 40 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 2. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 3. 80 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 4. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 5. 40 sekunder sedan stillastående vila 60 sekunder.
 • Om ni springer i grupp kan ni med fördel vända riktning efter halva tiden, exempelvis du springer ut i 20 sekunder, sedan vänder tillbaka osv. på så vis hålls gruppen samlad.

Andra trappan 

 1. 40 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 2. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 3. 80 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 4. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 5. 40 sekunder sedan stillastående vila 60 sekunder.
 • Kom ihåg att springa i en fart som inte är snabbare än att du klarar springa första och sista intervallen i samma hastighet.

Tredje trappan 

 1. 40 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 2. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 3. 80 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 4. 60 sekunder sedan gåvila 20 sekunder
 5. 40 sekunder sedan stillastående vila 60 sekunder.
 • Nedjogg 2-3km
 • Ett vanligt misstag är att man springer upp och nedjogg för snabbt, om du har en sportklocka kan du sikta på att hålla en takt av 6.30-7.0 km / minut under upp och nedjoggen.

  

Visste du att Runon säljer produkter som främjar din löpstyrka/teknik, du finner dessa produkterunder fliken "Utrustning > Löpstyrka"

 

Lycka till!

//Tomas Ankarcrona

Certifierad Trailcoach, inspiratör och ultralöpare.

 

 

Runon sprang Lidingö Ultra 50Km
50K Lidingö Ultra Ett tufft och mycket backigt lopp om 900 höjdmeter. Start och mål vid Lidingövallen, där emellan ett varv runt ön, Abborrbacken betas av 2 ggr...
Runon springer Trail Och Mustasch
Den 8 april går startskottet för 3 upplagan av loppet TOM - Trail och Mustasch 2017. Runon finns på plats för att testa den vackra och tuffa banan som är förlagd utanför Motala.
Varför ska du välja funktionsmaterialet 37.5?
En av våra leverantörer, Gococo har valt den amerikanska funktionsmaterialet 37.5 i många av sina strumpor. Tanken bakom just denna teknik är att hålla din kropp torr och vid en jämn kroppsnära temperatur, därav namnet 37.5. Men fungerar det verkligen?
Upplevelselöpning på Västra vätterleden
En ljummen försommarmorgon körde hustrun mig till Hökensås camping och stugby. Jag hade tagit ledigt från jobbet en dag för att springa längs Västra Vätterleden.
Så bakar du Runons energikaka
När Runon fyllde 1 månad firade vi detta med personalfest, alla två var inbjudna med respektive och vi bakade en riktigt god energikaka, Runons Energikaka. Här bjuder vi på receptet. Hittar vi en snygg kaka med hashtaggen "#RunonsEnergikaka" på Instagram kan den belönas.
vi utrustar löpare