Runon sprang Lidingö Ultra 50Km

50K Lidingö Ultra

Ett tufft och mycket backigt lopp om 900 höjdmeter. 

 

 

Start och mål vid Lidingövallen, där emellan ett varv runt ön, Abborrbacken betas av 2 ggr...

 

Racerapport:

Starten

Kom till vallen en timme innan loppet och träffade ett trevligt gäng från Lonesome Runners som jag och Ebba hängde med fram till start.

Jacka på eller jacka av, det var frågan? Blå himmel och sol men blåste kallt, i sista stund knölade jag ner jackan i västen. Bra val, det skulle visa sig bli en mycket varm dag...

Det kändes bra första 20km och jag höll en bra takt. Det var ett antal branta "gåbackar" men höll mig ändå med god marginal under timmen per mil. 
Banan var fint dragen utmed vattnet men kanske aningen mycket asfalt för min smak.

 

Dippen

Efter 20km hände något, fick en jättedipp och fick lust att bryta. När banan delade sig och de som sprang halva distansen (26km) vek av, då hade jag god lust att vika av jag med...

Strax efter vid 26km blev jag omsprungen av en pensionär vilket tog på stoltheten och kanske säger lite om hur trött och sliten jag kände mig... Jag ville inte släppa honom så jag la mig i rygg ett par km innan jag återfick styrkan och sprang förbi honom. 

Vid 30km hade jag varit ute i 2h 56 min, med två mil kvar trodde jag att jag skulle komma in under 5h, kände mig mentalt stark och ångade på efter bäst förmåga, snart skulle vi vika av på mindre stigar, det såg jag fram emot. Distansen 20 km som jag nu hade kvar den var greppbar och jag var på bra humör.

 

Någonstans i skogarna på Lidningö

"Tvättbrädan"

Vad jag inte visste var att den kommande milen skulle bli riktigt tuff, inte på grund av distansen utan på grund av terrängen. 
Vid 34km börjar den så kallade tvättbrädan, backe upp och backe ned. Vet inte hur många men det var fler än jag orkade räkna, det tog hårt på krafterna och jag drog på mig kramp i vaderna. Stannade några korta stunder och skakade igång blodcirkulationen och försökte bli kvitt krampen. 
Efter detta fick jag springa försiktigt, kände ibland hur det högg till och då var det bara att dra ner på intensiteten... 

Jag gick uppför och sprang nedför, tyvärr lyckades jag inte springa in förlorad "gåtid" så när klockan pep 40km hade jag tappat rejält, klockan visade 4h 03min och då insåg jag att sub 5 var kört. Efter detta började jag fundera över nytt mål, sub 5:10 kanske? skulle jag verkligen klara det eller skall jag sikta på sub 5:15 eller 20? 
Sub 5:10 fick bli mitt nya mål...

 

 

Banprofilen, vid 32km börjar "tvättbrädan" och sedan är det upp och ner till 47km...

 

Sista milen

Sista milen bestod av 4 längre backar bland annat Abborren och Karins backe där jag visste att mycket tid skulle gå förlorad... 
Dock i Abborrbacken fick jag rygg på en Jonas från Lonesome, han sprang om mig vid 20km. Då var han pigg och jag orkade inte haka på, nu kom jag sakta ikapp honom, det kändes bra att ha någon att jaga, speciellt när jag märkte att avståndet minskade. Ung vid 45 km kom jag ifatt honom, sa något uppmuntrande och funderade på om jag skulle lägga mig i hans fart men just nu kändes livet väldigt bra så tänkte att det är lika bra att ånga på när motivationen och humöret är på topp. (Det kan vända snabbt under en ultra...) 

Målgången

Innan Karins backe kom jag ifatt en kille från Lidingö, vi var i ungefär samma sinnestillstånd så vi slog följe och peppade varandra. 
Med 4km kvar var sista backarna avklarade och nu väntade svag utförslöpning till mål. Plötsligt högg det till i vaden igen, 2km kvar nu och jag fick släppa min följeslagare. 
Lite frustrerande för nu kände jag mig pigg men kunde ändå inte dra på. När man hörde speakern då ökade jag sakta takten för att sedan dra på en spurt inne på vallen. I sista svängen innan målrakan gick jag om killen från Lidingö som jag slagit följe med de sista kilometerna... 

Gick i mål på 5h 6min 23sek. 

Med tanke på terrängen de sista två milen är jag ändå väldigt nöjd utifrån min prestation. Fick placering 88 av 190 startande i 50km klassen...

 

Utrustningslista:

Strumpor: Compressport Löparstrumpor Racing Socks V2.1 Trail Hi

Calfs: Compressport vadskydd Calf R2 v2

Löparbälte: FlipBelt classic - löparbälte

Löparväst: Compressport Löparväst Ultrun 140g Pack Man

Vätskebehållare: Hydrapak UltraFlask XL 600 ml

Sportdryck: Tailwind Nutrition sportdryck Caffeinated fuel Stickpacks

Skärm:Compressport Löparskärm VISOR cap

 

Vad jag glömde: Compressport Startnummerbälte Race BELT

 
Skriv en kommentar
vi utrustar löpare