Upplevelselöpning på Västra vätterleden

En ljummen försommarmorgon körde hustrun ut mig till Hökensås camping och stugby. Jag hade tagit ledigt från jobbet en dag för att springa längs Västra Vätterleden. 

 

västra vätterleden

Tänk vad fantastiskt, att få tillbringa en hel dag i underbar natur med löparskor på fötterna!

Dagens upplevelselöpning startade vid Hökensås camping och stugby. Planen var att springa etapp 7 och 8, det blir totalt ca 50 km. Vid denna tidpunkten var 50km längre än jag någonsin sprungit förut, men jag skulle ta det lugnt, springa så länge det kändes bra, om jag blev trött skulle jag gå ett stycke, om krafterna sedan återvände orkade jag kanske springa en bit till. Att klara 50km var inget mål i sig, jag skulle bara vara ute en dag och njuta av naturen och sedan fick det bli så långt det blev helt enkelt, helt kravlöst...

 

Västra Vätterleden är drygt 180km och består av 8 etapper.
Den sträcker sig från Stenkällegården i Norr till Mullsjö i söder.
I norr ansluter leden till Bergslagsleden och i söder kan man fortsätta längs Södra vätterleden…

 

Etapp 7, ca 17km. Hökensås Semesterby – Fagerhult

Leden slingrar sig genom kuperad tallskog. Efter ett några km kommer man fram till fiskesjöarna, ett antal fiskesjöar avlöser varandra som ett pärlband. Solen sken och värmde, jag njöt av den härliga skogsluften. Så snart jag lämnat en sjö i ryggen fick jag syn på nästa, leden liksom gjorde slalomsvängar mellan de små sjöarna och gölarna. Bitvis sprang man precis vid vattenbrynet och kunde se sig själv i vattenspegeln sedan kunde stigen vika av uppför en kulle och ner mot nästa sjö, riktigt rolig löpning!

 

Denna etappen rekommenderas starkt! 

 

Efter en dryg mil lämnar man sjöarna bakom sig och stigen slingrar sig åt öster mot Fagerhult, vid slutet av etapp 7 blir det mer sandigt underlag. Leden följer sandiga skogsvägar fram till Fagerhult, den lösa sanden tar på krafterna.

I Fagerhult finns en påfart till leden, man kan starta eller avsluta sin tur där. Till och från Fagerhult kan man ta sig med regionsbuss 115.

 

Etapp 8, ca 31km. Fagerhult – Mullsjö

Den här etappen är ganska tuff, börjar med 5 kuperade km och underlaget består mest av lös sand. Efter ca 8km kommer du fram till Södra kroksjön och rundar där efter Hornsjön, ett vackert och lättsprunget parti. Den tuffaste stigningen börjar efter ca 30 km och varar i 5 km, men desto skönare på andra sidan berget med lång utförslöpning innan du kommer framtill Mullsjö.

 

skroksjon

Skönt med lunchpaus vid Södra Kroksjön efter att ha sprungit i 21 km…

Södra Kroksjön är en liten oas i tallskogen! Där finns vindskydd bord och till och med utedass. Här pausade jag en stund, fixade mat och sträckte ut benen lite…

Jag provade något nytt, nämligen att ha med en påse frystorkad mat och en termos varmt vatten, Sim sala bim och Whola, efter att ha mixat dessa två ingredienser i 10 minuter hade jag energirik varm Tacostuvning…

 

Ultralöpare

Efter södra kroksjön springer man ömsom på små stigar och ömsom på grusväg. Innan du vet ordet av har du avverkat dina km och då befinner du dig i Mullsjö. När jag kom fram till Mullsjö var jag trött och sliten, men oxå väldigt lycklig. Från och med nu kunde jag kalla mig "Ultralöpare", jag hade sprungit längre än ett maraton.

Att vara ute en hel dag gör något med en, hur trött man än känner sig börjar man liksom fundera och planera nästa långapss.

 

Inspiration & tips

Kanske att någon blivit inspirerad att packa en ryggsäck med lite fika och be ge sig ut till närmsta vandringsled, gör det!

  • Tänk inte "springa", tänka istället "förflytta mig framåt".
  • Stanna endast när du fikar, annars är mitt tips att hela tiden vara i rörelse frammåt, springande eller gående.
  • Gör inte upp i förväg vart du eventuellt skall bli upphämtad utan tag med mobilen, ring och begär upphämtning när du är klar.
  • Istället för att springa en bestämd sträcka, tänk jag skall vara ute i 4 eller 5 eller kanske 6 timmar...
  • Kolla väderkartan dagarna före, välj en dag med fint väder. Varför sticka ut en regnig dag när du kan välja en solig? Syfter är ju att njuta av att vara ute länge... 

 

 

Kan som sagt verkligen rekommendera Västra Vätterleden!

Speciellt etapp 7 är helt underbar!

 

 
Skriv en kommentar
vi utrustar löpare